Tapahtui vuonna 1984: Miia Tervon Ohjus -elokuva osuu maaliin myös vuonna 2024

Tapahtui vuonna 1984: Miia Tervon Ohjus -elokuva osuu maaliin myös vuonna 2024

Oona Airolan näyttelijäsuoritus on Ohjuksen ydinkärki.

Menee aina pieni hetki muistaa se tosiasia, että Ohjus on vasta toinen pitkä elokuva ohjaaja-käsikirjoittaja Mia Tervon ansiokkaalla uralla. Se johtuu siitä, että Tervo teki joukon palkittuja lyhytelokuvia, jotka nostivat hänet arvostetuksi tekijäksi. Vuonna 2019 ohjattu Aurora oli vasta Tervon esikoispitkä ja saman tien vuoden paras kotimainen.

Aurora tapahtui keskellä lunta ja pakkasta pohjoisen maisemissa, sinne Tervo sijoittaa myös nyt ensi-iltaan tulevan elokuvansa Ohjus. Siinä on kehyksenä ihan tositapahtuma joulukuulta 1984, kun neuvostoliittolainen ohjus rysähti Inarijärveen. Tämän tarinan ympärille Tervo rakentaa moni-ilmeisen draamakomedian.

Elokuvan päähahmo on Oona Airolan esittämä yksinhuoltaja Niina, joka hapuilee elämässään siihen tyyliin, että sisko luonnehtii, häntä ”kastemadoksi, jonka päälle voi ajaa vaikka pyörällä”. Onnekas – tai siis epäonnekas sattuma johdattaa hänet paikallislehden toimittajaksi – hepparuno pohjalta.

Keskellä pohjolan kaamosta kuuluu Inarin selältä pamaus. Niina ryhtyy asiaa selvittämään, kun nyt toimittaja on. Kukaan ei kuitenkaan tiedä mitään ja ne jotka voisivat tietää eivät kerro. Niina jatkaa kuitenkin sinnikkäästi asian tutkimista vastusteluista huolimatta.

Tervo vääntää mainiosti tarinaan lisää syvyyttä, alun hekottelukomedia saa tummempia raitoja. Tapahtumat ovat 1980-luvulta, mutta yllättäen voi huomata, että on asioita, jotka ovat jälleen ajankohtaisia, elämme taas vaaran vuosia. Tervo ei kuitenkaan hirtä elokuvaa myöskään tähän teemaan.

Ohjuksen keskiössä kulkee päähenkilön tarina, kuinka elämässään hukassa olevan Niinan itsetunto ja rohkeus tehdä omia päätöksiä kasvaa aktiivisuuden ja toimintakyvyn lisääntymisen myötä. Oona Airolan roolisuorituksessa tämän kaikki tulee kristallin kirkkaasti esiin. Airola on elokuvan ydinkärki.

Miia Tervo liittelee hersyvään komediaan romanttisia aineksia, liimailee siihen säikeitä maailmantilanteesta ja kuorruttaa tarinaa vielä ihmissuhdedraamalla. Kaiken tämän Tervo onnistuu, pienistä horjahduksista huolimatta, tuomaan maalin asti eheänä kokonaisuutena.

Juhani Styrman / kuva Sami Kuokkanen

Ohjus -elokuva elokuvateattereissa kautta maan 2.2. 2024 alkaen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

RSS
Follow by Email