Kera-kollektiivi tuo piristävää väriä vanhalle Keran teollisuusalueelle – yhteensä halleissa on tilaa satatuhatta neliötä, alue puretaan viiden vuoden päästä

Kera-kollektiivi tuo piristävää väriä vanhalle Keran teollisuusalueelle – yhteensä halleissa on tilaa satatuhatta neliötä, alue puretaan viiden vuoden päästä

Kera-kollektiivi on halunnut ottaa vanhat Espoon Keran Hallit uudelleen käyttöön. Keran Hallit on yhteensä yli satatuhatta neliötä vanhoja Inexin logistiikkakeskusta ja sitä hallinnoi edelleen SOK. SOK viittasi että Kera-kollektiivi voisi ottaa tilaa halleilla käyttöönsä.

Kera-kollektiivi haluaa ottaa paikallisia mukaan toimintaansa ja luoda arkea piristävää väriä vanhalle teollisuusalueelle, purkutiloja hyödyntäen, kertoo yksi sen edustajista Arina Hiltunen.

Halleilla kollektiivi on puuhastellut helmikuusta lähtien. Siellä on tehty hallien ulkoaitaan teoksia taitelijoiden kanssa. Ne on maalattu vanerille ja kiinnitetty aitaan. Ne johtavat Keran juna-asemalta hallien pääportille.

Matka Helsingin keskustasta Keraan vie viisitoista minuuttia. Junat kulkevat myöhäänkin ja Keraan pääsee AB-vyöhykkeen lipulla. Keran Hallien pääportti on auki päivittäin 5.30.-23.30.

Keväällä rakennettiin hallien pääportin viereen kaupunkiviljelylaatikoita. Lähialueen asukkaat ovat päässeet viljelemään yrttejä, tomaatteja, kukkia ja jopa kurpitsaa, sanoo Arina Hiltunen.

Sisäpihalle aiotaan järjestää erilaisia musiikkitapahtumia. Isommin lähdetään liikkeelle ensi kesänä. Osa suunnitelmista peruuntui kun korona iski. Tarkoitus on, että ihmiset voisivat järjestää Keran Halleilla omia tapahtumiaan.

Sisäpihan korkeille seinille on maalattu monta muraalia. Ne ovat jopa kahdeksan metriä korkeita. Avoin taiteilijahaku tuotti satakolmekymmentä hakemusta, joista valittiin noin 30 taiteilijaa toteuttamaan muraaleja. Osa on maalannut muraaleja ennenkin, osa tarttui haasteeseen ensi kertaa.

Muraalialue on ainutlaatuinen, sillä taiteilijoille on annettu vapaat kädet. Vain harvoin pääsee maalaamaan jotain noin isoa, sanoo Arina Hiltunen. Jos haluaa talonyhtiön seinään maalata, se voi maksaa kymmeniätuhansia.

Ulkokelit ovat sellaiset, että uusia muraaleja maalataan enää sisäseiniin talven aikana, niihin haku alkaa ensi vuoden alussa.

Keran Hallit ovat tällä hetkellä väliaikaiskäytössä. Ne puretaan viimeistään viiden vuoden päästä Espoon rakennuttaessa alueelle uuden asuinalueen. Kera on vielä monelle tuntematon, Arina Hiltunen: ”Koska tämä on tällaista teollisuusaluetta. Moni on kertonut käyneensä töissä Inexillä, mutta ei ihan sellainen alue mihin tullaan viihtymään kavereiden tai perheen kanssa.”

Nyt ns. itähallissa eli urheiluhallissa on padel-kenttiä, iso kuntosali, golf-simulaattori, minigolf-kenttä ja snooker-sali. Nyt rakennetaan pesäpallokenttää. Lisäksi löytyy pari pienpanimoa, omenamehumehustamo, Silmusalaatti ja oma catering-yritys.

Kera-kollektiivi haluaa tuoda alueelle kulttuuria ja taidetta. Se on järjestänyt kesällä kaksi kertaa kuussa kirpputoria Kerassa. Loppuvuonna kirpputoreja on kerran kuussa. Ne ovat olleet tosi suosittuja, tilaa on niin paljon että on hyvin voitu pitää turvavälitkin, kertoo Arina Hiltunen.

Tila on niin iso että sitä on hankala kuvailla ellei itse pääse näkemään. Edes valokuvat eivät sitä näytä, hän sanoo.

Seuraava kirpputori Kerassa on 24.10. ”Silloin on loistava mahdollisuus tulla tutustumaan Keran halleihin”, sanoo Arina Hiltunen. Silloin pidetään myös työpajaa ja dj tulee soittamaan.

Helsinkiläisiä on yritetty saada käymään somea hyödyntäen, mutta suurin osa kävijöistä on jostain päin Espoota. Mahdollisesti Kera-kollektiivi pääsisi hyödyntämään joitain uusia tiloja halleissa, tästä on käyty keskusteluja.

Kesällä olisi luvassa ruokaa, musiikkia ja ehkä elokuvia hallien sisäpihalle. Myös muista sisätiloja on tiedusteltu ja niiden sopivuutta yleisötilaisuuksiin selvitellään viranomaisten kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

RSS
Follow by Email