The Banshees of Inisherin – syrjäkylän miesten synkkä tarina on yhdeksän Oscar- ehdokkuuden elokuva

The Banshees of Inisherin – syrjäkylän miesten synkkä tarina on yhdeksän Oscar- ehdokkuuden elokuva

Martin McDonagh on tämän hetken yksi puhutuimmista elokuvaohjaajista. Hänen helmikuun alussa Suomen ensi-iltansa saanut The Banshees of Inisherin on saanut peräti yhdeksän Oscar-palkinto ehdokkuutta. Itse McDonagh sai ohjauksen ja käsikirjoituksen ehdokkuudet.

McDonagh nousi maineeseen 1990-luvulla näytelmäkirjailijana. Elokuvaohjaajana hän ponkaisi heti ykkösriviin lyhytelokuvallaan Six Shootter. Ensimmäinen täyspitkä vuonna 2008 ensi-iltansa saanut Kukkoilijat oli täysosuma. Tämän mustan komedian myötä hän löysi luottonäyttelijöikseen Colin Farrelin ja Brendan Gleesonin. Nyt kaksikko on taas yhdessä Irlannin saaristoon sijoitetussa tarinassa.

Elokuvassa eletään Irlannin sisällissodan vuosia 1920-luvulla. Sota ei saarikylään näy muuten kuin sodan ääninä mantereelta. Eräänlainen sota puhkeaa kylässä kahden kaveruksen, Padraicin (Farrell) ja Colmin ( Gleeson) välille. Syynä on se, että Colm on päättänyt omistaa loppuelämänsä musiikille, eikä siihen enää mahdu ystävyys Padraicin kanssa.

Padraicille ystävyyden menetys, saaren varsin karun elämänmenon keskellä on lähes maailmanloppu. Padraicin epätoivoiset yritykset kaveruuden säilyttämiseen vievät vain tilannetta entistäkin karmivampaan suuntaan.

Brendan Gleeson and Colin Farrell in the film THE BANSHEES OF INISHERIN. Photo by Jonathan Hession. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2022 20th Century Studios All Rights Reserved.

The Banshees of Inisherin on omalaatuinen, mustaan huumoriin kiedottu väkevästi kerrottu tarina syrjäkylän miehistä. Jääräpäistä, jotka antavat järjettömyydelle vallan ja menevät viimeiselle rajalle saakka mieluummin kuin tekevät myönnytyksiä. Elokuva on myös surullinen tarina pienen yhteisön vaihtoehdottomuudesta, jossa pienikin tragedia voi suistaa elämän raiteiltaan.

Martin McDonaghin ohjaustyö ehti jo ennen Oscar-ehdokkuuksia kahmia Golden Globe -palkintoja. Muun muassa McDonagh palkittiin parhaasta käsikirjoituksesta ja Colin Farrell pääosasuorituksesta. Vahvaa ohjausta ja käsikirjoitusta tukee kautta linjan onnistuneet roolisuoritukset. Farrelin ja Gleesonin ohella loistaa Kerry Condon Padraicin siskon Siobhanin roolissa. Elokuvan koskettavimpia hahmoja on puolestaan Barry Keoghan näyttelemä Dominic kylän poliisin yksinkertaisena poikana.

The Banshees of Inisherin kaikki yhdeksän Oscar- ehdokkuutta ovat ansaittuja.

Juhani Styrman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

RSS
Follow by Email