Monster – vaarallinen leikki

Monster – vaarallinen leikki

Hirokazu Kore-edan uutuus on kolme näkökulmaa japanilaiseen koulumaailmaan

Ohjaaja Hirokazu Kore-eda voitti vuonna 2020 Cannesin elokuvafestivaalin pääpalkinnon elokuvallaan Shoplifters – Perhesalaisuuksia. Se on lämminhenkinen kuvaus pikkurikollisuudella elävästä perheyhteisöstä. Monster – Vaarallinen leikki jatkaa Kore-edan japanilaisen perhe-elämän kuvauksia, tällä kertaa tarina sukeltaa koulumaailmaan.

Elokuva käynnistyy, kun yksinhuoltajaäiti huomaa poikansa Minaton käytöksessä muutoksen, epäilykset kohdistuvat kouluun ja opettajaan. Osoittautuu, että opettaja on ollut poikaa kohtaan väkivaltainen. Koulu haluaa kuitata tapahtuman opettajan anteeksipyynnöllä ja, että asia haudataan saman tien, ettei koulun maine kärsi.

Kore-eda ei jätä tarinaa äidin näkökulmaan, vaan tarina saa uusia ulottuvuuksia, kun sama tarina kerrotaan opettajan ja Minaton näkökulmasta. Näin elokuva rakentuu kolmesta peräkkäin kerrotusta tarinasta. Vasta Minoto-pojan tarina paljastaa lopullisen totuuden tapahtumista.

Kore-eda käyttää taitavasti dekkarimaista tekniikkaa, jossa tarinat, ja niiden uudet näkökulmat pitää yllä katsojan kiinnostuksen ja ratkaisu tulee esiin vasta elokuvan loppumetreillä. Tarina on monikerroksellinen, mutta selkeä. Hiljalleen auki keriytyvä Monster – Vaarallinen leikki osoittaa kritiikkinsä lähinnä japanilaiseen koululaitokseen ja sen mainehaittoja pelkääviin asenteisiin.

Kore-edan on kuitenkin tyylilleen uskollinen, elokuvan perusajatus on vahvasti elämänmyönteinen, kaikesta huolimatta hän uskoo ihmisten hyvyyteen – varsinkin lasten. Lasten rooli elokuvassa onkin hyvin keskeinen, lapsipääosia esittävien Soy Kurokawan ja Hinata Hiiragin roolisuoritukset ovat tarinan sydän.

Cannesin elokuvafestivaaleilla 2023 Monster – Vaarallinen leikki sai parhaan käsikirjoituksen palkinnon. Elokuvan musiikki on Ryuichi Sakamoton käsialaa, se jäi legendaarisen japanilaisen musiikintekijän viimeiseksi elokuvatyöksi, hän menehtyi viime maaliskuussa.

Juhani Styrman

Monster – Vaarallinen leikki elokuvateatterissa kautta maan 5.1. alkaen.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

RSS
Follow by Email