Civil War – elokuva sotakuvaajista ja -reporttereista

Civil War – elokuva sotakuvaajista ja -reporttereista

Maailmalla maaliskuussa ensi-iltansa saanut Lex Garlandin ohjaama Civil War on herättänyt paljon keskustelua jo ennen ensi-iltaansa. Suomen elokuvateattereihintämä dystooppinen toimintaelokuva saapui huhtikuussa.

Elokuvassa ollaan lähitulevaisuudessa, jossa Yhdysvalloissa on puhjennut sisällissota. Tarinan näkökulma on sotareporttereiden, jotka seuraavat sotaa eturintamassa. Tarina on kuvitteellinen, mutta tämän hetken jännittyneessä Yhdysvaltojen poliittisessa tilanteessa ajatus ei ole täysin mahdoton.

Katsojalle ei juurikaan selitellä sodan alkamisen syytä tai mikä siihen on johtanut. Elokuvan alussa näyttäytyy Yhdysvaltojen kolmannella kaudella oleva presidentti. Voiton puhetta (mahdollista) harjoitteleva maan itsevaltainen johtaja jää elokuvassa nimettömäksi.

Tarinan varsinaiseen ytimeen päästää kun elokuvan tapahtumat siirtyvät New Yorkin kaduille, jossa on menossa raju mielenosoitus. Tilanne päättyy itsemurhapommittajan iskuun, jossa kokenut valokuvaaja Lee Smith (Kirsten Dunst) pelastaa kuolemalta nuoren kuvaajan Jessie Cullenin (Cailee Spaeny).

Aloitteleva kuvajournalisti lyöttäytyy ihailemansa Smithin seuraan, kun hän saa selville, että  Smith ja kaksi muuta toimittajaa aikovat matkata läpi sodan runteleman maan Washington DC:n tavoitteenaan tehdä ennen muita haastattelu (skuuppi) presidentistä.

Nelikon matkassa kohti määränpäätä on samaa tunnelmaa kuin Francis Ford Coppolan Vietnamin sodasta kertovassa eeppisessä Ilmestyskirja. Nyt -elokuvassa (1979). Samoin kuin Ilmestyskirjassa Garlandin elokuvassa matkataan läpi sotivan maan. Näkymät ja kohtaamiset ovat surrealistisia ja kuvaavat sodan järjettömyyttä ja millaisen jäljen se jättää ihmiseen. Samoin kuin Coppola sotakuvauksessa Civil Warin ääniraidalla soi myös popmusiikki.

Garland itse pitää myös vertauksesta. ”Ilmestyskirja on vene-elokuva ja minun elokuva on tie-elokuva, jossa on kohtaamisia, joista rakentuu tarina ja teesi”, Garland on todennut.

Civil War keskipisteessä on siis journalistien työ ja lähinnä sen vanhan liiton toimintatapa, jossa pyrkimys on kertoa vain sen mitä näkee. Mutta mitä se tekee ihmiselle: tasapuolisuuden tavoitteet saattavat muuttua kyynisyydeksi.

Kristen Dunst tekee jälleen vakuuttavan roolityön kokeneena sotavalokuvaajana. Hyvin onnistuu myös Cailee Spaeny hänen nuoremman kollegan roolissa. Spaeny nähtiin myös talvella ensi-iltaan tulleen Sofia Coppolan Priscillan -elokuvan pääroolissa. Lapsinäyttelijänä aloittanut Dunstin aikuisiän ensimmäisiä merkittäviä rooleja oli puolestaan Coppolan Virgin Suicides -elokuvassa (1999).

Civil War lopputeksteistä löytyy myös suomalaisnimi: vastaava tuottaja Timo Argillander. Hänen ja Tanu-Matti Tuomisenperustama IPR.VC-rahasto on yksi A24:n rahoittajista, jonka tuotantoa Lex Garlandin ohjaus on.

Juhani Styrman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

RSS
Follow by Email