Pahoja pieniä kirjeitä

Pahoja pieniä kirjeitä

Olivia Colman ja Jessie Buckley irrottelevat herkullisesti brittiuutuudessa.


Wicked Little Letters -elokuvan taustalla on tapaus, joka tapahtui 1920-luvun Littlehamptonissa. Tuolloin kaupungin asukkaat alkoivat saada kirjeitä, joissa niiden saajia solvattiin mitä törkeimmin sanakääntein. Brittiohjaaja Thea Sharrock on tarttunut aiheeseen, mutta tuo ohjaukseensa myös historiakirjoista poikkeavia yksityiskohtia.

Elokuvassa tarinan keskiössä on kaksi naista. Vanhempien kanssa asuva, jo niin sanotusti parhaan naimaiän ylittänyt hurskas uskovainen Edith Swan (Olivia Colman). Naapurissa asuu puolestaan rääväsuinen ja kaikin puolin pahatapainen yksinhuoltaja Rose Gooding (Jessie Buckley). Kun siveä Edith alkaa saamaan törkykirjeitä, epäilykset kohdistuvat ilman muuta Roseen.

Wicked Little Letters kulkee eteenpäin vaivattomasti ja dialogi on mainiota. Ennen kaikkea elokuva on upeiden näyttelijöiden ilotulitusta. Colman on aivan pitelemätön vanhapiika Edithin roolissa. Hienosti häntä komppaa Buckley Rosen hahmossa. Timothy Spall antaa puolestaan kaksikolle mainiota taustatukea Edithin hirviömäisenä isänä.

Elokuvassa on myös herkullisen pikkurooleja. Parhaillaan Ylen kanavilla menevän ”McDonald & Dodds” poliisisarjasta Doddsin roolista tuttu Jason Watkins näyttelee tuomaria. Rosen tyttären roolissa on Alisha Weir, joka nähdään pikkuvampyyrina juuri nyt teatterissa pyörivässä Abigail -kauhuelokuvassa.

Wicked Little Lettersin tapahtumat ajoittuvat 1920-luvun naisliikkeen nousuun ja siihen elokuvassa viitataankin, mutta historiaa hieman vääristellen. Elokuvassa on muun muassa aasialaistaustainen naiskonstaapeli. Todellisuudessa ensimmäinen naiskonstaapeli Britanniassa teki virkavalan vuonna 1921 ja palveli Manchesterissa, ei Littlehamptonissa. Hämmentävä yksityiskohta on myös tuomioistuimen ylituomari, joka on musta. Britannia sai kuitenkin ensimmäisen mustaihoisen tuomarin vasta niinkin myöhään kuin vuonna 1978.

Näistä pienistä epätarkkuuksista huolimatta Wicked Little Letters on näkemisen arvoinen, josta päävastuun kantavat vahvat näyttelijäsuoritukset.

Juhani Styrman (kuva: Parisa Taghizadeh)

Wicked Little Letters –elokuva teattereissa kautta maan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

RSS
Follow by Email