Elämää myrskyluodolla

Elämää myrskyluodolla

Ruotsalainen Amanda Jansson antaa kasvot Tiina Lymin hienolle Myrskyluodon Maija tulkinnalle.

Anni Blomqvistin 1970-luvulla kirjoittama viisiosainen Myrskyluoto-kirjasarja kuvaa saaristolaisperheen elämää 1800-luvulla. Blomqvistin väkevä saaristolaisuuden kuvaus perustuu hänen oman sukunsa tarinaan.

Kirjasarjan pohjalta on tehty näyttämöversioita, tunnetuin on tietenkin Åke Lindmanin ohjaama TV-sarja Myrskyluodon Maija. Nyt Maijan tarinaan on tarttunut Tiina Lymi, joka oman käsikirjoituksen pohjalta on ohjannut lähes kolmituntisen tulkinnan tästä klassikkotarinasta.

Näyttelijänä aloittanut Lymi on keskittynyt viime vuosina ohjamiseen ja käsikirjoittamiseen. TV-sarja puolella jälki on ollut tasaisen varmaa, huippuna siellä mainio Sisäilmaa-sarja. Elokuvien osalta sen sijaan ote on ollut hieman hapuilevaa, mutta nyt hänen viides ohjauksensa menee riman yli vakuuttavasti.

Kaikille on tuttu Lindmanin kuusiosainen tv-sarja ja väistämättä siihen myös Lymin ohjausta tulee verranneeksi. Sarjaa voidaan pitää erään kalastajaperheen kuvauksensa, kun taas elokuvassa karua saaristolaiselämää lähestytään enempikin Maijan näkemänä ja kokemana.

Lymi on syventänyt Maijan hahmoa, jota näyttelee ruotsalainen Amanda Jansson. Tapahtumat alkavat 1830-luvulta, kun isät sopivat lastensa naimakaupoista. Kalastaja Janne (Linus Troedsson) vie hieman lapsenomaisen, maahisiin ja muihin taruolentoihin uskovan Maijan etäiselle kallioluodolle, jonka ympärillä on hyvät kalavedet.

Maijalle Janne ei ollut se oman sydämen valittu. He löytävät kuitenkin toisensa (Janne on kelpo mies) ja side heidän välillä vahvistuu ja arki Myrskyluodolla lähtee sujumaan. Pariskunta saa lopulta kuusi lasta.

Alussa Maija on lähes luku- ja kirjoitustaidoton, mutta oivaltaa asioita omalla tavallaan. Hänen käsitys omista kyvyistään ja voimistaan kasvaa tarinan myötä. Maijan henkilökuvaan saadaan koko ajan uusia piirteitä, tätä kaikkea Lymin käsikirjoitus ja ohjaus kuvaa selkeän luontevasti. Myrskyluodon Maija on ihmisen kasvutarina ja ennen kaikkea naisen tarina, joka lopulta löytää oman arvonsa.

Lymi on ladannut Maijan hahmoon elokuvan sydämen sekä sielun ja Amanda Jansson tekee siinä huikean roolisuorituksen. Hän antaa kasvot Maijalle, jossa on oikeaa hurjuutta, herkkyyttä sekä roppakaupalla osaamista. Myrskyluodon Maija on Janssonin läpimurtorooli elokuva puolella, mutta hän nousi esiin jo erinomaisessa ruotsalaisessa poliisisarjassa Ohuella langalla.

Lymin ohjauksessa Rauno Ronkaisen kuvaus vangitsee saariston karun ankaraa luontoa komeasti. Lauri Porran sävellystyöstä voi kuulla kaikuja Myrskyluodon suuren klassikkosäveltäjä Lasse Mårtensonin sävelistä, ja eihän Myrskyluodon Maija olisi mitään, ellei siinä kuultaisi lopulta itsensä Mårtensonin säveliä.

Juhani Styrman / kuva Antti Rastivo

Myrskyluodon Maija -elokuva elokuvateatterissa kautta maan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

RSS
Follow by Email