Me käymme joulun viettohon

Me käymme joulun viettohon

Tia Kouva on uusi mielenkiintoinen ohjaajatulokas. Mummola on vuoden parhaita kotimaisia elokuvia.

Joulu näkyy myös valkokankaalla, sillä vuoden kohokohta tuo elokuvateattereihin jouluaiheisia elokuvia. Yleensä ne ovat leppoisia komedioita. Tia Kouvon esikoisohjausta ”Mummola” ei kuitenkaan voi sijoittaa puhtaaksi komediaksi. Tyylilaji on lähempänä mustaa kuin turvallista draamakomediaa.

Mummolan jouluasetelma on tuttu: lapset perheineen saapuvat viettämään joulua isovanhempien luokse. Se on pakonomainen, kyllästyttävä traditio, jossa kaikki toteutetaan perinteisellä kaavalla, käydään saunassa, syödään jouluruokia ja luodaan joulutunnelmaa, vaikka hampaat irvessä.

Kouvan ohjauksen keskiössä on pitkät otokset, joissa kamera ei liiku. Hahmot saattavat kadota välillä kuvasta. Puhua pälpätetään paljon, josta varsinkin elokuvan alussa vastaa mummo (Leena Uotila). Tuo puhetulva on kuitenkin eräänlaista puhumattomuutta. Isoisä (Tom Wenzel) edustaa perinteisempää hiljaisuutta, hän ei puhu, mutta juo – ollaan siis suomalaisuuden ytimessä.

Mummolan, välillä jopa piinaavasti kohtauksista alkaa käydä pikkuhiljaa selväksi, että eräs vaihe suvun sisällä on vääjäämättömästi lähestymässä loppuaan. Mummo peittää sen puhetulvaan, isoisän pakoreitti on pullo. Lapset (Riia Kataja ja Elina Knihtilä) pitävät kulissia pystyssä – ainakin vielä tämän joulun.

Mummola jakautuu kahteen jaksoon, jouluun ja sen jälkeiseen arkeen. Toisessa jaksossa Kouva raottaa lisää verhoa suvun sisällä kytevistä ristiriidoista. Joiden taakka pahimmillaan kantaa yli sukupolvien, jos korjausliikkeitä ei tehdä. Muutoksen voima on uusissa sukupolvissa, elokuvan lopussa kamera liikahtaa ja lapsen lapsi juoksee valoa kohti.

Tia Kouvan omaperäinen, purevan elämänmakuinen tutkielma perhedynamiikasta, on vuoden hienoin elokuvadebyytti. Se on taidokkaasti kirjoitettu sekä ohjattu elokuva. Kohtaamattomuus ja kommunikoinnin vaikeus sekä naurattaa että koskettaa. Kouva on suomalaisen elokuvan yksi seuraavista suurista lupauksista ja se on jo huomattu. Mummola -elokuva on ollut maailmalla melkoisessa palkintosateessa.

Kuva: Mummola -elokuva on suomalainen joulunkuvaus – kauniin koruttomasti. Päärooleissa: Riia Kataja, Leena Uotila, Tom Wenzel, Elina Knihtilä ja Jarkko Pajunen (Aamu).

Juhani Styrman

Mummola -elokuva elokuvateattereissa kautta maan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

RSS
Follow by Email