Huutoa ja hysteriaa moottoritiellä

Huutoa ja hysteriaa moottoritiellä

Kaisa El Ramlyn esikoisohjaus ei kanna maaliin saakka.

Pakoja & haaveita -elokuva tapahtuu maantiellä. Se on eräänlainen Road movie, joka koostuu sarjoista piendraamoja, joita yritetään sitoa yhteen matkan edetessä tiellä.

Elokuvan on Kaisa El Ramlyn ensimmäinen pitkä elokuva. El Ramlyn tie ohjaajaksi on kulkenut niin sanotusti pitkän kaavan kautta. Hän opiskeli näyttelijäksi 2000-luvun alussa Prahassa. Vuonna 2016 El Ramly valmistui elokuvaohjaajaksi Aalto-yliopistosta.

El Ramly vastaa myös elokuvansa käsikirjoituksesta. Hän on tunkenut käsikirjoitukseen hengästyttävän määrän erilaisissa elämäntilanteissa olevia hahmoja. Lisäksi mukana on ajatteleva koira sekä kissoja, joiden aivoituksia kuullaan puolestaan kiinaksi.

Pakoja ja haaveita (Getaways and dreams). Directed by Kaisa El Ramly. Inland film Company production. Stillphotography by Laura Mainiemi. In the picture Erja Manto and Sari Mallinen.

Tuntuu aikamoiselta keitokselta, ja sitä se onkin. Elokuvassa ajellaan autolla, puhutaan loputtoman tuntuisesti ja lähes jokainen kohtaus päättyy raivoisaan huutoon, riehumiseen tai muuhun sekoiluun. Elokuvassa on paljon lähikuvia. Vaihtelua haetaan kuvakulma kikkailulla ja välillä kamera seuraa metsässä jolkottelevaa koiraa.

Ohjaaja on antanut näyttelijöille varsin vapaat kädet, kun henkilöohjausta ei juurikaan ole, näyttelijät ovatkin päättäneet esittää omia näyttelijä maneereitaan. Karmein esimerkki on Erkki Saarela, joka on kaivanut naftaliinista puoli vuosisataa vanhan ilveilijäroolinsa – taas kerran, joku voisi sanoa.

Pakoja ja Haaveita -elokuva on kaoottinen ja teatraalinen sekametelisoppa. Karikatyyrimäisten hahmojen saattelemana elokuvan kokonaisuus hajoaa lopulta käsiin. Harmillista sinänsä, sillä käsikirjoituksessa on havaittavissa kunnianhimoa. Vielä eivät kaikki osaset osuneet kohdilleen.

Juhani Styrman

Pakoja & haaveita -elokuva teattereissa kautta maan. (Inland Film Company)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

RSS
Follow by Email