Redin kauppakeskukseen haluttiin vapaa tila, missä hengata ilman ostopakkoa

Tuottaja Arina Hiltunen opiskeli kulttuurintuottajaksi ja on ollut mukana vähän kaikenlaisissa projekteissa kuten musiikki- ja poikkitaiteellisissa tapahtumissa. Nyt hän on ottanut vetääkseen hieman pidemmän projektin eli Kalasataman Vapaakaupungin Olohuoneen.

Se on vapaa tila kauppakeskus Redin Stadin puolella toisessa kerroksessa.

Projekti alkoi jo viime kesänä, kun Suvilahden puolella toimi Kalasataman vapaakaupungin nimellä toimiva vapaa tila bändeille ja esiintyjille. Siellä oli kontti, äänentoisto, bajamajat ja muuta infraa mitä tarvittiin tapahtumiin. Riitti, että täytti lomakkeen nettisivuilla ja siten pääsi vapaasti esiintymään.

Redi avusti projektia jo kesällä. Järjestettiin kaikkea laidasta laitaan: joogaa, musiikki- ja lasten tapahtumia

Syksyn tullen tarjosi Redi projektin jatkoksi tyhjäksi jääneen liiketilan, yhteensä 600 neliötä. Idea oli jatkaa samalla pohjalle – vetäjät saivat periaatteessa vapaat kädet tehdä mitä vaan. Haluttiin luoda kaupunkilaisille oma olohuone.

Lauantaisin on järjestetty musiikkitapahtuma. Koska neliöitä on runsaasti, mahtuu Olohuoneeseen minigolf-rata, kirjanvaihtohylly, taidenäyttelyitä ja tuolia ja pöytiä. Päivisin tilassa voi työskennellä ja siellä voi järjestää workshoppeja.

Pulaa ei ole ollut kävijöistä, sanoo Arina Hiltunen. Varsinkin lasten oma alue oli tosi suosittu, siellä oli vilinää ja vilskettä. Lasten alue siirrettiin Skönen puolelle ensimmäiseen kerrokseen.

Tapahtumia saa järjestää vapaasti, mutta tilan toivotaan olevan neutraali, joten poliittiset, uskonnolliset ja kaupalliset tapahtumat jätetään mieluiten pois. Kunhan tapahtumat ovat kaikille avoimia ja ilmaisia. Musiikkitapahtumien ei anneta häiritä kovalla melulla naapurin liikkeitä.

Kun Olohuonetta perustettiin, mietittiin että ehkä paikalle eksyvät teinilaumat tai häiritsevästi käyttäytyvät, mutta näin ei ole käynyt, häiriöitä ei ole ollut.

Vapailla tiloilla on oma ideologiansa. Tilat kauppakeskuksessa halutaan epäkaupalliseksi tilaksi, jonne voi tuoda omia eväitä eikä tarvitse ostaa mitään. Tapahtumat eivät maksa mitään. Vähävaraiset ovat tykänneet mahdollisuudesta päästä ilmaiseen joogaan.

Koska olohuone on pop-up -projekti sen rahoitus toimii kausi kerrallaan, tällä hetkellä rahaa on toimintaan keväälle. Jää nähtäväksi, mennäänkö kesällä taas ulkoilmaan.

Olohuonetta markkinoidaan pääasiallisesti somessa. Viikoittainen ohjelma löytyy paitsi olohuoneen ulko-ovelta, osoitteesta www.vapaakaupunki.fi ja myös Puskaradio Helsinki – FB-ryhmästä.

Arina Hiltunen lähettää terveisiä, että kannattaa tulla tsekkaamaan mesta: ”Moni on kehunut, että ei tällaisia paikkoja ole, hienoa että tämmöinen on nyt.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

RSS
Follow by Email