Elokapina aloitti Syyskapinan, se on tehnyt aktioita jo muutaman vuoden mutta nousi otsikoihin kun poliisi kaasutti aktiiveja

Elokapina aloitti Syyskapinan, se on tehnyt aktioita jo muutaman vuoden mutta nousi otsikoihin kun poliisi kaasutti aktiiveja

Elokapina julisti 1.10. Syyskapinan alkaneeksi. Se piti Senaatintorilla telttaa, jossa pidettiin kansalaistottelemattomuuskoulutuksia, pidettiin puheita sukupuutosta ja esiteltiin tieteellistä taustaa Elokapinan tilannekuvan taustalla. Strategiana oli houkutella ihmisiä toimintaan mukaan. Välillä soittivat bänditkin.

Elokapina nousi isosti julkisuuteen kun sen mielenosoittajia kaasutettiin Kaisaniemenkadulla poliisien toimesta.

Medioille kommentteja antanut Lauri Autere on ammatiltaan tv-kuvaaja. Hän on perehtynyt itseorganisoitumisen teemoihin. Hän oli mukana luomassa Elokapinan syyskapinalle narratiiveja ja tarinaa.

Elokapina on kansalaistottelemattomuusliike, joka pyrkii painostamana hallitusta parempaan ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaan. Sen kansainvälinen esikuva on monessa maassa toimiva Extinction Rebellion-verkosto, joka pyrkii estämään kuudetta sukupuuttoaaltoa. Mutta se ja Elokapina eivät ole samaa organisaatiota. Elokapina on lainannut Extinction Rebellionin keskeisen toimintaidean ja ne tekevät satunnaista yhteistyötä.

Extinction Rebellion on aloittanut toimintansa Briteissä pari vuotta sitten, Elokapina aloitti Suomessa pari kuukautta myöhemmin.

Keväällä korona-aikoina ei tällaista Syyskapinan tapaista olisi voinut järjestää, toiminnan piti olla pienimuotoisempaa tai tapahtua verkossa. Nyt pyrittiin keräämään kaikki ihmiset, tietotaito ja osaaminen samaan voimanponnistukseen, kommentoi Lauri Autere.

Elokapinassa on noin 400 aktiivia, aktiivista toimintaa sillä on ympäri Suomen ainakin isoimmissa kaupungeissa. Vaikka toiminnassa mukana olevat eniten painottuvatkin ikäsegmenttiin 20-30 -vuotta, ei se ole leimallisesti mikään nuorisojärjestö.

Elokapina eroaa muista ympäristöjärjestöistä kuten Greenpeacesta, sillä ei ole pysyvää organisaatiota eikä valtahierarkiaa. Liikkeenä se on hajautettu ja horisontaalinen. Se ei kerää rahoitusta lahjoituksina, eikä aio sitä toistaiseksi tehdä. Toiminnan rahoitus saadaan jäsenten omista varoista.

Elokapina noudattaa väkivallattoman kansalaistottelemattomuuden periaatteita.

Elokapina on tehnyt erilaisia aktioita. Se on muun muassa melonut risteilyaluksien eteen, pitänyt nälkälakkoa Kansalaistorilla, osoittanut mieltä SDP:n ja keskustan puoluekokouksissa ja liimautunut H&M:n ikkunoihin Helsingin Pridella. Se myös järjesti Kukasta kultamaahan – mielenosoituksen.

Kaikkia aktioita Elokapina ei kerro etukäteen, suurimman osan kyllä, sanoo Lauri Autere.

Elokapina on ehkä radikaalimpi ympäristöjärjestö kuin monet muut kuten Greenpeace tai Maan ystävät, Lauri Autere: ”Siinä mielessä että olemme valmiit menemään väkivallattomaan suoraan toimintaan ja mobilisoida massoja siihen.”

Toki Greenpeacellakin on myös väkivallatonta suoraa toimintaa, mutta hiukka toisella kulmalla, näkee Lauri Autere: ”Meidän tilannekuvamme on sellainen että tämän tilanteen uhka on siinä määrin eksistentiaalisesti vakava että nämä kansalaistottelemattomuus-aktiot eivät ole mitenkään radikaaleja siihen nähden.”

Lauri Autere on kuullut että paikallisyhdistyksissä on nähty joskus anarkistejakin mutta Elokapinan tiukka sitoutuminen fyysiseen ja verbaaliseen väkivallattomuuteen on ehkä ajanut heitä pois toiminnasta, intressit eivät ole ehkä kohdanneet, epäilee Lauri Autere.

Lauri Auteren mukaan väkivallaton kansalaistottelemattomuus on perusteltua kun se kohdistuu jotain suurta epäkohtaa vastaan. Silloin epäkohta on suurempi kuin väkivallattomalla kansalaistottelemattomuudella aiheutettu haitta.

Pelissä on paljon, sanoo Lauri Autere: ”On menossa suuri uhkapeli hiilidioksidipäästöjen ja luonnon monimuotoisuuden tuhoutumisen kanssa.”

Elokapinan reaktioissa ei vahingoiteta ihmisiä eikä omaisuutta. Vilkkaita liikenneväyliä voidaan tukkia, jolloin viivytetään ihmisten tai pääoman liikkeitä, jotta asia tuodaan räikeästi päättäjien näkyville, kertoo Lauri Autere.

Kaisaniemenkadun selkkauksen jälkeen Elokapina ei myöskään odota poliiseilta enää ylilyöntejä: ”Ei ole kyse poliiseista tai meistä, me emme ole millään tavalla poliisia vastaan. Poliisi ei ole se kehen yritämme vaikuttaa tai ketä haastaa, vaan meidän vaatimuksemme kohdistuvat poliittiseen järjestelmään. Viranomaiset tekevät omaa työtään”, sanoo Lauri Autere.

Hän jatkaa: ”Me otamme sakot vastaan ja odotamme että jos me käyttäydymme väkivallattomasti niin myöskään poliisi ei käyttäydy meitä kohtaan väkivaltaisesti.”

Elokapinan periaate on että sen tehtävänä on estää ihmissivilisaation romahtaminen, joka tapahtunee 50-100 vuoden sisällä, jos asiat eivät lähivuosina muutu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

RSS
Follow by Email