Tallinnan keskustori eli Keskturg on perinteinen tori, jossa myydään oikeastaan vähän kaikkea – suunnitteilla on isoja uudistuksia

Tallinnan keskustori eli Keskturg on perinteinen tori, jossa myydään oikeastaan vähän kaikkea – suunnitteilla on isoja uudistuksia

Rain Pärn toimii Astri-ryhmittymässä, hän vastaa Tallinnan Keskustorin eli Keskturgin toiminnasta ja ylläpitämisestä, toimien sen toimistusjohtajana. Itse keskustori oli aika huonossa kunnossa kun Astri-ryhmittymä sen osti.

“Keskustorilla ei myyty mitään – torikojut ja myyntipöydät olivat aivan rikki, joka paikka oli täynnä roskaa”, kertoo Rain Pärn.

Torille ei myöskään päässyt sisään portista, nykyisin sinne on kuusi eri  sisäänkäyntiä, osa toki vain huoltoliikenteen käytössä. Portinpielessä oleva kamera laskee torin päivittäiset kävijämäärät ja viime vuonna keskustorilla kävi 200000 vierasta kuukaudessa.

Asiakaskokemus ei ollut kehuttava, omalla autolla ei päässyt torille kun ei ollut parkkipaikkojakaan.

Tori ei ollut esteettisesti miellyttävä, sillä myyntipöytien ja -kojujen koko saattoi vaihdella. Rain Pärn sanoo, että ensitöikseen Astri-ryhmittymä rakensi torille in 200 metriä uutta myyntitilaa, teräsosat maalattiin uusiksi ja asennettiin uudet valaisimet.

Keskustori sijaitsi silloin paikassa, mihin nyt on rakennettu parkkipaikkoja. Sen sijantia Rain Pärn ihmetteli: “Jostain syystä tori oli jätetty sinne, mikä ei käynyt järkeen, kun parkkipaikalle ei jäänyt tilaa!”

Keskustori vielä kymmenisen vuotta sitten olisi ollut ihan perinteinen tori. Se perustettiin vuonna 1947 ja sen päärakennus rakennettiin 80-luvulla. Sen jälkeen sitä ei oikeastaan ollut lainkaan kunnostettu. Noin puolet keskustorin myyjistä puhuu venäjää. Tänä kesänä keskustorin myyntipaikat myytiin loppuun.

Torilla on myynnissä paljolti tuoretavaraa, joka on virolaista maataloustuotantoa.  Kesällä myyntihitti olivat mansikat. Syksyllä torilla myydään vaikka omenoita ja luumuja, perunoita tietty ympäri vuoden. Mutta on siellä tuontitavaraakin: erilaisia mausteita, suolattuja kurkkuja ja riisejä.

Moni torimyyjä tekee ruoat ensin kotonaan ja tulee markkinoille myymään viikonloppuisin. Mausteita on myynnissä enemmän ja erilaisempia kuin tavallisissa ruokakaupoissa, erityisesti pilahvi saa Rain Pärnin kehut, hän käyttää sitä lammasta tehdessään. Mausteita tuodaan Georgiasta tai Azerbaijanista, niitä ei myydä missään supermarketissa, hän huomauttaa.

Moderneilla toreilla myydään perinteisen ruoan lisäksi myös nykyään paljon katuruokaa, huomauttaa Rain Pärn. Toki keskustorilla myydään muutakin kuin vain ruokaa, nimittäin vaatteita, tupakkaa ja antiikkia,

Vaatteita saa ehkä halvemmalla jostain H&M:sta, mutta moni haluaa tulla nimenomaan torille ostamaan itselleen vaatteita, ne ovat enemmän uniikkeja. Torilla on myynnissä kaikkea hullua.

Torimyyjät maksavat myyntipisteistään vaihtelevaa hintaa, hiukka riippuen siitä kuinka pitkän sopimuksen haluavat ja paljonko myyntitilaa tarvitaan. Kolme metriä myyntitilaa maksaa noin 20-30 euron paikkeilla per päivä. Hintaan vaikuttaa myös myyntikojun sijainti, sillä paikka keskellä tai torin edessä voi nostaa hintaa noin 40 euroon. Kuukausihinta on noin kolmestasadasta kuuteensataan euroon.

Astri-ryhmittymä toimii virolaisessa kiinteistöbisneksessä, sen pääala on kehittää omistamiaan kohteita. Astri-ryhmittymä omistaa muun muassa Tarton Lounakeskuksen, joka on Viron toiseksi suurin ostoskeskus. Narvassa sillä on kaksi ostoskeskusta ja omistuksia myös Pärnussa. Tallinnassa se omistaa myös Balti Jaam torin. Keskustori tuottaa vuodessa noin miljoona euroa voittoa.

Keskustorillakin on ollut monia omistajia ja omat omistusriitansakin, mitä on voinut Viron mediasta seurata. Wikipediassakkin löytyy muutama lause riidoista.

Keskustori pyörii noin entisellään vielä loppukesään vuoteen 2023 jolloin alkaa iso remontti. Paikalle rakennetaan uusi halli, koko ulkonäkö menee uusiksi. Parkkipaikat siirretään maan alle. Koko torista tulee moderni: “Nykytorin voi nähdä jäänteeksi neuvostoajan markkinoista, sitä näkyy vielä täällä”, sanoo Rain Pärn.

Päärakennustakaan ei ole remontoitu vuosikymmeniin. Nyt fasadin päälle on vedetty iso lakana, joka näyttää millainen uudesta ostoskeskuksesta tulee. Vielä on odotettava Tallinnan kaupungin lausuntoa uudistuksesta ja sitten päästään hommiin. Torin oma henki ei kuulemma muutu, jos vanhat asiakkaat vain säilyvät.

Torin ehkä vetävin kohde on pikku koju, jossa myydään erilaisia rasvaisia piirakoita, jotka on leivottu leivän sisään: lihapiirakoita, perunapiirakoita ja omenapiirakoita esimerkiksi. Ne kustantavat alle euron kappale.

Myyjät tulevat viideltä aamulla paistamaan ja myyvät niitä iltaneljään. Kojun edessä on koko ajan jonoa. Yksi piirakka vie nälän päiväksi, sanoo Rain Pärn.

Moni myyjä on myynyt torilla jo pari vuosikymmentä. Joulunaikaan vähän joka paikassa torilla voi joutua jonottelemaan. Myyjät voivat joutua värjöttelemään ulkona kahdenkymmenen asteen pakkasillakin lumen sataessa.

Halli, missä myydään lihaa, on sekin juuri uusittu, ilmastointikaan ei oikein toiminut. Paikka siivottiin ja jääkaapit uusittiin. Hallia myös koristeltiin ja remontoinnin jälkeen ovat kauppiaat olleet tyytyväisiä.

Moni myyjä kasvattaa itse karjansa, joten he eivät voi olla joka päivä hallilla myymässä. Rain Pärn pitää myytävää lihaa kaupungin parhaana.

Parhaat päivät vierailla markkinoilla ovat keskiviikoista lauantaihin, maanantaina kauppiaat pitävät yleensä vapaapäivää, se on ainoa vapaapäivä viikossa. Moni asiakkaista ei tule silloin torille ollenkaan kun luulee koko torin olevan kiinni.

Omistajat eivät ole halunneet alkaa sanelemaan kauppiaille million pitäisi olla paikalla myymässä, he saattavat päättää sen aivan vapaasti. Kun toria aletaan  kunnostamaan, asiakkaat todennäköisesti haluaisivat että se olisi aina auki.

Torilla käy usein valtiontarkastaja katsomassa että hygieniasuosituksia noudatetaan ja että tiedetään mitä hätätapauksessa on tehtävä. Torilla on myös oma siivousfirma, joka imuroi paikat ja tekee muun muassa rotantorjuntaa.

Keskustorilla käy myös paljon suomalaisia, mutta nyt luvut ovat vähän laskeneet koronan jyllätessä. Vinkkinä, jos löytää tiensä torin takaosaan, saa ruokaa halvemmalla ja tuoreempana, kertoo Rain Pärn.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

RSS
Follow by Email