Korona -päiväkirjat 1.4.2020 – enää vain lievästi ahdistuneille!

Korona -päiväkirjat 1.4.2020 – enää vain lievästi ahdistuneille!

Uudenmaan raja on suljettu liikenteeltä. Julkisuudessa käytetään termiä ”raja” kun kai pitäisi puhua ”sulusta”. Uudenmaan ”raja” ei ole ”valtakunnanraja”. ”Rajat kiinni” puhuvat rajoista tässä merkityksessä.

Medialiitto ehdotti väliaikaista tukea sanoma- ja aikakauslehdille. Tämä siis isoille mediataloille, joilla on mennyt huonosti jo pidempään. Nettilehdet suljetaan tuen ulkopuolelle ja isoilta mediataloilta jää sopeuttamistoimet tekemättä. Poikkeusaikoina nousee tällaisia aivopieruja, HUS:n johtaja taas ”hämmästyi” kun alkoi saamaan vihapostia ehdotuksestaan rajoittaa alkoholin myyntiä. Toivon, että julkisuus ei kohta täyty lobbareiden kehotuksilla mikä taloudenala nyt välttämättä tarvitsisi tukea.

Kansanterveysajattelu on Suomessa ollut aina vahvaa jo Pohjois-Karjala -projektista lähtien, siellä pyöri Pekka Puskakin. Sitä käytetään ulkomaillakin sosiaalipolitiikan oppimateriaalissa malliesimerkkinä. En tiedä, onko tämä näkynyt kovin selkeästi tässä kriisissä, odotin jotenkin enemmän. Vanha kansa Pohjois-Karjalassa tosin ei nuorten lääkäreiden neuvoista niin pitänyt, elämän harvoja iloja kuten tupakkaa oltiin viemässä pois.

Niinistö halusi perustaa ”nyrkin”. Voi olla että tämä olisi vain operatiivista johtoa uudistava elin, kaikki parhaat aivot samassa, mutta hallituksen vastaus ei viittaa siihen. Sotatilassa kavennetaan demokratiaa mutta näissä oloissa sitä ei pitäisi tehdä.

Pandemia itsessään on paha, ihmisiä menehtyy, talouslama sen jälkeen vielä pahentaa asiaa ja huonoimmissa skenaarioissa myös yhteiskunnasta tulee antiautoritaarinen ellei peräti epädemokraattinen, kun talous on romahtanut. Tämä on se pahin skenaario.

Sauli Niinistössä nostaa päätään vanhoillinen konservatiivi, kun on poikkeusolot. Hän on ilmeisen huolissaan mitä juuri hänen vuorollaan tapahtuu. Presidentiltä olisi pitänyt viedä loputkin valtaoikeudet ja pitää virka seremoniallisena. Ei hän mikään Orban ole, tietenkään.

Olisi jossain määrin järkevää laskea vaihtoehtokustannuksia, kuinka paljon korona todellisuudessa aiheuttaa menetyksiä. Ensin tulee henki ja terveys. Ne tehohoitopaikat mitä korona vie eivät ole jonkin muun potilasryhmän käytössä. Sairaalapaikat täyttyvät potilaista ja muuta kiireetöntä hoitoa lykätään. Poliisi joka valvoo sulkua ei ole muissa virkatehtävissä. Ja näin edelleen.

YK ehdotti globaalia tulitaukoa. John Lennonin biisin sanoja hyräillen.

Yliopistot ja koulut tekivät sitten valtavan digiloikan. Odotin että tässä olisi kulunut vuosikymmeniä, mutta kaikki näyttää tapahtuvan yhdessä keväässä. Skideille on tärkeää että on oikeitakin leikkikavereita, yliopistolaisille niinkään ei. Kirjoitin jo vuosia sitten, että näin pitäisi toimia – myydä yliopiston kiinteistöt, perustaa isot rahastot ja käyttää varat opetuksen uudelleenjärjestämiseen.

Muuten, pandemioita tulee varmasti lisää. Nyt käytössä olevat keinot ovat aina uudelleen käytössä, että suhteuttakaa asiaa näin, mitkä ovat sellaisia pysyviä joista itse ei haluaisi luopua?

Näyttää varsin vähäisellä valistuksella siltä että kansa on päättänyt pysyä himassa ja pitää sosiaalisten kontaktien rajoittamista tarpeellisena. Tällaisessa laumasieluisuudessa on usein jokin syvempi viisaus, mutta kyllä sitä pitää kysyä, miksi juuri tämä on niin suosittua?

Baareiltiin etänä kavereiden kanssa. Oli yhtä hauska kun aina ja jutut yhtä typeriä. Suomessa baareissakin on tulossa vallitsevaksi viisaus mikä muualla Euroopassa on selvää että baarit pysyvät auki niin kauan kuin asiakkaita riittää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

RSS
Follow by Email