Konsensus ry auttelee kryptovaluutoissa ja lohkoketjuteknologiassa

Konsensus ry auttelee kryptovaluutoissa ja lohkoketjuteknologiassa

Vasta perustetun Konsensus ry:n puheenjohtajaksi valittiin Niko Laamanen. Yhdistyksen tarkoitus on levittää mahdollisimman puolueetonta tietoa kryptova luutoista ja lohkoketjuteknologiasta yleensä ja oikaista mahdollisia väärinkäsityksiä, toimia lainsäätäjien tukena. Niko Laamanen: ”Että he pystyisivät tekemään mahdollisimman informoituja päätöksiä ja lakeja.”

Lisäksi yhdistys tukee käyttäjiä turvallisissa kryptovaluuttojen ja lohkoketjuteknologioissa. Myös yrityksiä autellaan.

Yhdistys on poliittisesti sitoutumaton. Silti Niko Laamasen mukaan yleensä täysin puolueetonta tietoa ei ole olemassakaan. Konsensuksen hallituksessa on monenlaisia näkemyksiä, on erilaisia busineksia.

Niko Laamanenkaan ei tällä hetkellä ole täyspäiväinen bitcoin-yrittäjä, vaikka onkin yritystään uudelleenbrändäämässä. Hän kuitenkin käyttää suurimman osan päivästään kryptovaluuttoja ja lohkoketjuteknologiaa seuraillen. Nykyisin hänen yrityksensä tekee rakennusinsinöörikonsultointia.

Omista bitcoin-omistuksistaan hän ei halua julkisesti puhua. Silti Niko Laamanen aloitti bitcoinien louhimisen jo vuonna 2010. Hän ei oikein ymmärtänyt silloin mitä ole tekemässä, mutta nörttinä oli kiinnostunut kaikista teknologisista jutuista.

Bitcoin starttasi joskus vuonna 2008 kun ensimmäiset Satosin kirjoitukset julkaistiin. Arvo rakentui ylös puhtaasta nollasta. Niko Laamasen mukaan arvo on kasvanut käyttöarvon mukana. Nykypäivän uudet kryptovaluutat joutuvat sotimaan itselleen tämän arvon. Bitcoin on ehkä vieläkin aliarvostettu. Onhan tässä aikaa mennyt, tuumaa Niko Laamanen.

Hän on aina ollut eräänlainen nörtti, kotisivuja hän alkoi tehdä 90-luvulla. Hän rakenteli kymmeniä tietokoneita itsekin.

Ensikosketukseen bitcoineihin liittyy pieni kasku. Tampereen teekkarit pyörittivät minigolfia, jossa kyltissä luki että bitcoinit kelpaavat. Sukulaisista äiti kertoi, mikä oikein on bitcoin.

Niko Laamasen mukaan kryptovaluutoista parhaimmat ratkaisevat jonkin käytännön ongelman. Kun hän keksi mitä bitcoin tekee, muutti se hänen käsitystään maailmasta ja taloudesta.

”Se ratkaisee sellaisen ongelman, että ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa kahdella ihmisellä on mahdollisuus tehdä transaktio tai lähettää toisilleen viesti tuntematta toisiaan, ei ikinä tapaamatta ja hyödyntämättä mitään kolmatta luotettavaa osapuolelta kuten pankkia. Tämä ei ollut mahdollista ennen bitcoinia.” sanoo hän.

Tämä on kuin käteistä lähettäisi tai kultaa, tuntemattomalle toiselle puolelle maapalloa ja voi luottaa siihen että transaktio menee perille varmasti kuin sähköposti.

Bitcoin-lähetys on varma mutta jos kirjoitat väärän osoitteen niin sitä ei saa enää takaisin, koska bitcoin-algoritmi ei tätä salli. On keinoja kiertää tätä, automaattisesti lukemaan bitcoinin koodi ja tästä virheiden määrä vähenee.

Niko Laamanen: ”Mitä enemmän tämä lisää suosiotansa niin sitä enemmän myös hakkerit ja muut huonot toimijat kiinnostuvat. Jotka ovat kiinnostuneita ihmisten viestihistoriasta ja viestiliikenteen häiritsemisestä, he saattavat heittää väliin oman osoitteeseen.”

Tämä mahdollistuu teoriassa niin, että kopioidessasi omalle leikepöydällesi osoitteen, kun kone on ensin otettu haltuun, hakkeri voi muuttaa osoitetta jos et ole valppaana ja varmista transaktiota. Tämän tyyppisiä riskejä on aina olemassa.

Keskuspankkirahaa panee liikkeelle vain yksi keskitetty toimeenpanija, joka kontrolloi paljonko rahaa on liikkeellä kysynnän mukaan. Sitä voi laskea liikkeelle rajattomasti mikä tarkoittaisi rajatonta inflaatiota. Fiat-valuutan arvo pienenee joka vuosi. Bitcoinista on säädetty, että niitä ei tule koskaan olemaan enemmän kuin 21 miljoonaa, tällä hetkellä liikkeellä on noin 16 miljoonaa.

Bitcoinia pystyi ennen ”louhia” ihan kotikoneella, kuten kultaa aikoinaan louhittiin. Lohko louhitaan ja varmistetaan transaktiot siihen. Lohko varmistetaan todella monimutkaisella yhtälöllä, jota on haasteellista yrittää ratkaista. Tämä vie hirveät määrät tietokonetehoa, että se ikään kuin ”löydetään”, selittää Niko Laamanen.

Nykyään louhiminen on niin tehokkuutta vaativaa että sitä ei taloudellisesti kotikoneella oikein kannata tehdä. Toki on tapoja osallistua nykyäänkin.

Nopeiten ratkaisun löytänyt saa louhia tämän bitcoinin. Bitcoinit syntyvät tyhjästä tämän uuden koodin mukana. Louhijat jatkavat toimintaansa juuri niin kauan kuin arvo nousee.

Bitcoin on siitä vallankumouksellinen että se on kuin tilikirja, joka on jaettu aivan kaikille. Kaikilla bitcoin-käyttäjillä on sama versio siitä.

Niko Laamanen: ”Pankilla on tilikirja, jota he ylläpitävät, ja on luotettava että pankki luotettavasti hallinnoi meidän tietojamme. Ja kertoo paljonko tilillä on raha ja paljonko on siirretty.”

Hän jatkaa: ”Kun taas julkinen tilikirja on lohkoketju, joka on kaikilla yhtä aikaa tiedossa.”

Jokainen transaktio on julkinen, jokainen tilin balanssi on julkinen. Tämä on usein väärinymmärretty, että bitcoin olisi anonyymi valuutta, vaan se on pseudonyymi. Jos et itse laita tietoja itsestäsi bitcoin-osoitteesi, pysyt tuntemattomana, mutta kaikki transaktiot näkyvät.

Mikä on sitten bitcoinin arvonnousun taustalla?

Bitcoinin takana ei ole tavallaan yhtään mitään, sanoo Niko Laamanen. Vaikka tämäkin on hieman harhaanjohtavasti ilmaistu, sillä takana on luottamus teknologiaan ja ihmisten halu käyttää sitä.

Ihmiset haluavat kuitenkin aina käyttää vaihdannanvälinettä, eikä haeskella omille omenoineen mahdollista kahdenvälistä vaihtokohdetta. Vielä toistaiseksi asiat kulkevat fiat-rahan kautta, mutta niin pitkään kuin ihmiset haluavat käyttää bitcoinia, tulee se säilyttämään arvoaan. Vapaat markkinat määrittelevät sen arvon tason.

Bitcoin ei oikein sovellu kaupassa maksamiseen vielä, koska transaktioissa kestää. On kuitenkin mahdollista tehdä pari transaktiota kymmeneen minuuttiin alhaisin toimituskuluin.

Ennen oli mahdollisia käyttää debit-kortteja bitcoin-maksuun mutta esimerkiksi Visa ei näistä pidä, sillä siinä tullaan heidän omalle tontilleen. Tämä vertaus on kuitenkin vähän virheellinen, vaan pitäisi suhteuttaa siirrot tilisiirtoihin. Eri pankkien välillä menee joka tapauksessa vieläkin pari maksupäivää. Kansainvälisesti bitcoin on jo todella nopea väline.

Lainsäätäjien säätelyn painopiste on siirtynyt kryptovaluuttojen ensilaskentaan eli ICO:hin. Se on periaatteessa joukkorahoituskeino, täysin reguloimaton sellainen. Joku on voinut vain lähteä keräämänsä rahat muuassaan ja kadota täysin anonymiteetin turvin. Bitcoin ei ole erityisen suuren linssin alla, osin siksi että se ei ole keskitetty: ”Ei ole olemassa bitcoin-toimiston toimitusjohtajaa jonka ovelle koputtaa ja heittää ukko vankilaan, se ei vain ole mahdollista.

Bitcoin-yhteisössä on yhteisöllinen päätöksentekomalli. Kehittäjät, käyttäjät ja louhijat sopivat yhdessä uutuuksista. Viimeksi on pyritty vauhdittamaan transaktioita. Silloin kun ei synny yhteistä päätöstä, syntyy ”forkki”, haarautuminen. Osa porukasta ottaa uuden koodin käyttöönsä, osa jatkaa vanhalla. Tällaisia forkkeja on ollut jo satoja, vapaat markkinat saavat päättää mikä on oikea bitcoin.

”Paras tekniikka voittakoon”, toteaa Niko Laamanen.

Paras, tehokkain ja turvallisin teknologia pitäisi aina olla käytössä. Forkit auttavat myös testaamaan erilaisia ajatuksia ja vertailemaan vaihtoehtoisia teknologioita. Koodinpätkiä otetaan käyttöön, vertaillaan, tehdään päivityksiä. Tämä voi olla pitkäkin prosessi.

Bitcoinilla ei ole yksittäistä päätöksentekoelintä, joka pistäisi asiat liikkeelle, mutta tässä mielessä hajaannus on hyvästä, kun puhutaan kuitenkin ihmisten vauraudesta ja säästöistä. Bitcoin on ollut pystyssä jatkuvasti yhdeksän vuotta ja on aina protokollana toiminut. Se on muuttumaton.

Vaikka moni kryptovaluutta on ihan spekulaatiota, on parhaimmilla teknologioilla tapa ratkaista jokin käytännön ongelma. Esimerkiksi ethereum tekee älykkäitä sopimuksia, ilman sopimusta ei mitään tapahdu. Kenelle vapautuneet varat tulevat, on sopimuksen alaista. On tulossa aina uusia kryptovaluuttoja: Cardano, kiinalaisten neo ja EOS.

Venezuela julkaisi oman kryptovaluuttansa, mutta maa jolla on mittavat öljyvarat eikä silti kykene huolehtimaan asioistaan, ei siihen tuo kryptovaluuttakaan helpotusta.

Bitcoin muuttaa yleisesti myös bisneksentekotapoja. Joukkorahoitusvälineellä voi kerätä varoja vähän kaikenlaisiin käyttötarkoituksiin, tokenisoida. Voi ostaa osuuden vaikka aurinkovoimalasta. Tätä tarjoaa myös avoimen lähdekoodin projekti enex.solar, jossa Niko Laamanen on mukana. Nämä ovat auki 24/7. Toiminta virtavaistuu ja kehitys nopeutuu sekä desentralisoituu kryptovaluuttojen toimesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

RSS
Follow by Email