Cocaine Bear -elokuva muistuttaa: huumeet eivät sovi edes eläimille

Cocaine Bear -elokuva muistuttaa: huumeet eivät sovi edes eläimille

Viikolla 8 sai Suomen ensi-iltansa elokuva, joka on saanut innoituksensa tapahtumista Georgian osavaltiossa syyskuussa 1985. Tällöin huumesalakuljettajien lentokone putosi matkalla Kolumbiasta Yhdysvaltoihin georgialaisella luonnonsuojelualueella. Lastin löysi mustakarhu ja söi jauhot sillä seurauksella, että kuoli yliannostukseen.

Cocaine Bear -elokuva kertoo tämän tapauksen, tai no joo, vahvasti liioitellen. Elizabeth Banksin ohjaamassa elokuvassa kokaiinia suihinsa pistelevästä mesikämmenestä tulee aineriippuvainen. Eikä otus hevillä luovuta löytämiään nautintoaineita muille. Huumepäisen nallen käsittelyyn joutuvat muun muassa huumeitaan noutamaan tulleet gangsterit ja siinä sivussa karhu kurittaa paikallisia nuorisorikollisia sekä aiheuttaa kauhunhetkiä kahdelle lapselle ja tytärtään etsivälle äidille.

Lajityypin henkeen elokuvan ruumissaldo on melkoinen ja hommat tehdään tietenkin liioittelevalla huumorilla. Hurja meno pysyy kuitenkin hyvin kasassa Banksin sujuvan ohjauksen kannattelema, jota tukee vielä hauska ja nokkela dialogia. Mustaan huumoriin kääritty toimintatrilleri ei edes pyri tarjoamaan syvällisempää pohditaan ihmisen ja luonnon suhteesta, vaan tarjoaa viihdyttävän puolitoista tuntisen hauskuutta ja sopivan annoksen pelottelua.

Banksin ohjauksessa karhu on toteutettu digitalisesti ja on tehty oikeaa mustakarhua isommaksi. Cocaine Bear jää historiaan näyttelijä Ray Liottan viimeisenä roolityönä. Mafiaveljissä (1990) läpimurtonsa tehnyt Liotta kuoli keväällä 2022. Elokuvassa tekee myös mainion roolin lapsinäyttelijä Brooklynn Prince. Hänet muistetaan ennen kaikkea hurmaavasta roolistaan The Florida Project -elokuvassa (2017).

Muuten: Cocaine Bear -elokuvan teksteissä muistutetaan, että mustakarhuista ei oikeasti ole ihmisille vaaraa.

Juhani Styrman

Kuva: Universal Pictures.

Cocaine Bear elokuvateattereissa kautta maan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

RSS
Follow by Email