Hiljaisen tytön kesä

Hiljaisen tytön kesä

Colm Bairéad on irlantilainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, joka on kunnostautunut kotimaassaan tv-sarjojen, tv-elokuvien sekä lyhytelokuvien tekijänä. Hiljainen tyttö on hänen ensimmäinen kokoillan elokuvaohjaus. Sen käsikirjoitus puolestaan perustuu Claire Keeganin novelliin Foster. Bairéadin esikoisohjaus oli peräti tämän vuoden Irlannin Oscar-ehdokas.

Elokuvassa eletään 1980-luvun alkua Irlannin maaseudulla. Noin 10-vuotias Cait-tyttö (Catherine Clinch) on köyhyyden piinaaman suurperheen tytär. Hiljainen tyttö on, niin kotona ja koulussa, syrjitty lapsi. Tilannetta pahentaa vielä vanhemmat, joista äiti on tilan töiden ja suuren perheen väsyttämä nainen. Isä on puolestaan saamaton nahjus, joka kykenemätön hoitamaan lähes rappiolla olevaa tilaa, saati sitten velvollisuuksia isänä.

Hankalana lapsena pidetty Cait lähetetään kesäksi sukulaisten maatilalle. Tilaa hoitavat lapseton pariskunta Eibhlin (Carrie Crowley) ja hänen miehensä Sean (Andrew Bennett). Eibhlin kuuluu sarjaan ”maailman kiltein nainen”, kun taas Sean on vähäpuheisen karu talon isäntä. Kuitenkin yksi elokuvan koskettavimmista tarinoista on lopulta Caitin ja Seanin ystävyyden kehittyminen.

Eibhlin sanoo Caitille ettei heidän talossaan ole salaisuuksia, mutta sellainen talossa kuitenkin on. Kun se paljastuu, syntyy vielä yksi side, joka vahvistaa heidän keskenäestä kiintymystään. Rakastavien ja huolehtivien ihmisten läheisyydessä Cait löytää tasapainon ja omat vahvuutensa. Bairéadin elokuva näyttää minkälaisia jälkiä kaltoinkohtelu voi jättää lapsiin ja muistuttaa samalla myös välittämisen tärkeydestä.

Hiljainen tyttö on eheän väkevää draamaa, pelkistetty ja olennaiseen keskittyvä tarkoin hiottu elokuvallinen pikku timantti. Elokuvan erikoisuuksia on se, että siinä puhutaan iirinkieltä ja kun siihen lisätään vielä kuvaus, joka hyödyntää paljon luontoa, tuo se tuo tarinaan suorastaan taianomaisen tunnelman.

Cait-tyttöä näytelevä Catherine Clinch on ensimmäisessä elokuvaroolissaan ja hän tekee uskomattoman hienon ja vahvan roolin hiljaisena ja ujona tyttönä, jonka hahmosta voi nähdä kuinka hänen elinvoimansa kasvaa tarinan edestä.

Juhani Styrman

Hiljainen tyttö elokuvateattereissa kautta maan.

Kuva: Screen Ireland.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

RSS
Follow by Email