Teemu Nikin uutuuselokuva kuvaa sokean kokemuksia näkevien maailmasta

Teemu Nikin uutuuselokuva kuvaa sokean kokemuksia näkevien maailmasta

Kuva: Teemu Nikin uutuuselokuva on vaikuttava katselukokemus, jota hallitsee Jaakon (Petri Poikolainen) kasvot ja äänimaailma. (It’s Alive Films)

On hienoa, että Armomurhaajalla läpilyöntinsä tehnyt Teemu Nikki on saanut epäonnistuneen Nimby -elokuvan jälkeen taas juonesta kiinni. Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia on taas laatutyötä ja Armomurhaajan tapaan persoonallinen elokuva.

Nimeä myöten erikoinen elokuva on ainutlaatuinen. Se kertoo sokean ja halvaantuneen nelikymppisen Jaakon (Petri Poikolainen) elämästä, jonka keskiössä on pyörätuoli, keskustelut puhelimessa sekä kotiavustajan käynnit.

Pääosan esittävä Petri Poikolainen on todellisuudessakin Ms-tautia sairastava näyttelijä. Nikki on kirjoittanut elokuvan Poikolaiselle. Elokuva tullee olemaan hänen ensimmäinen ja samalla viimeinen elokuvarooli.

Dokumentaariselta vaikuttavan alun jälkeen tarina napakoituu varmaotteiseksi elokuvaksi. Internetin kautta Jaakko on tutustunut naiseen ja on ilmiselvästi rakastanut. Lopulta hän päättää lähteä tapaamaan naistaan. Matka on uhkarohkea, josta Jaakko ei selviydy muuten kuin luottamalla tuntemattomien ihmisten apuun.

Puolentoista tunnin mittaisessa elokuvassa valkokankaalla näkyy, muutamaa yksittäistä kohtausta lukuunottamatta, vain Jaakon kasvot ja ympärillä on häivekuvaa. Näin katsojalle luodaan aistimusta päähenkilön maailman rajallisuudesta. Katsojakin on ikään kuin sokea, hänenkin on luotettava siihen mitä Jaakko kuulee ja kokee.

Elokuva lähtee toden teolla liikkeelle, kun Jaakko poistuu kodistaan ja lähtee junamatkalle, jossa hän on heti kotioven jälkeen täysin muiden armoilla. Matkalla tilanteet saavat suorastaan trilleri- ja kauhuelokuvamaisia sävyjä.

Petri Poikolainen on roolissaan erinomainen, hän on siinä aito oma itsensä. Tietoisuus pääosan esittäjän sairauden luonteesta tuo tietyn haikeuden tunteen. Elokuva ei kuitenkaa sorru mihinkään surkutteluun ja eloisasti näyttelevä Poikolainen tuo elokuvaan aimo ripauksen huumoria.

Heikki Kossi ja Sami Kiiski ovat rakentaneet intensiivisen äänimaailman ja se nousee elokuvan toiseen pääosaan. Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia on hieno katsomis- sekä kuuntelukokemus, jonka sijoitus tulee olemaan korkealla kun vuoden 2021 elokuvia laitetaan paremmuusjärjestykseen.

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia. O: Teemu Nikki. 82 min. Elokuvateattereissa kautta maan.

PS.

Tätä kirjoittaessa tuli tieto, että Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia on voittanut Venetsian elokuvajuhlien Orizzonti Extra -kilpasarjan.

Juhani Styrman

Kuva: Teemu Nikin uutuuselokuva on vaikuttava katselukokemus, jota hallitsee Jaakon (Petri Poikolainen) kasvot ja äänimaailma. (It’s Alive Films).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

RSS
Follow by Email